Yona risikerer 45 000 euro i bot for plakat mot innvandrervoldtekter

Yona Faedda, talsperson for kollektivet Nemesis, risikerer en bot på 45 000 euro (540 000 NOK) for å ha vist fram et banner. I april 2024 delte hun et budskapet «Utenlandske voldtektsmenn ut». Det utløste en rasismeklage fra den venstreorienterte ordføreren. Som et ironisk svar holdt Yona opp et skilt under ordførerens nyttårstale med teksten: «Velkommen, utenlandske voldtektsmenn». Rettssaken mot henne finner sted i fredag 6. juni. I dag publiserer vi intervjuet med henne, opprinnelig gjennomført på fransk og tysk, nå oversatt til engelsk og norsk.

Av: Matisse Royer. Oversatt av Rabulisten.

Cdd3f746 90eb 4f0c 9c94 374b06c23be4 740x500
«Utenlandske voldtektsmenn ut». Foto: Nemesis collective.

Kan du fortelle litt om deg selv og bakgrunnen din?

Jeg heter Yona, er 19 år gammel og studerer økonomisk og sosial administrasjon. Jeg vokste opp i en drabantby i Marseille, der utryggheten var en del av hverdagen, selv om jeg som barn ikke forsto omfanget, til tross for noen ekle opplevelser i alderen 10 til 15 år.

Senere flyttet jeg til Besançon, en mindre by som skulle være tryggere. Men etter hvert som jeg ble eldre og begynte å gå ut særlig om kveldene, merket jeg at jeg ikke kunne bruke skjørt uten å være redd for kommentarer, blikk eller verre. Jeg lærte meg hvilke bydeler og gater jeg burde holde meg unna. Etter å ha blitt forfulgt én gang, begynte jeg alltid å se meg over skulderen på vei hjem. Jeg la også merke til at dem som skapte utrygghet, ofte hadde visse fellestrekk. Feminismen, som jeg alltid har brydd meg om, virket kapret av venstresida og da bare når volden passet deres politiske narrativ. Denne selektive moralen gjorde meg kvalm.

Les også:  Olympisk bokser Imane Khelif trekker seg fra kvinnenes turnering i Eindhoven etter innføring av krav om kjønnstesting

Som 17-åring oppdaget jeg kollektivet Nemesis, som tar avstand fra all vold mot kvinner og samtidig peker på hvordan masseinnvandring påvirker kvinners trygghet. Da jeg fylte 18, meldte jeg meg inn, deltok i flere aksjoner, og ble kort tid etter talsperson for bevegelsen.

Hva skjedde under aksjonen «Utenlandske voldtektsmenn ut»?

I april 2024, under karnevalet i byen der jeg bor, visste vi at ordføreren, en innvandringsliberal politiker fra De Grønne, kom til å være til stede. Vi bestemte oss for å gå forbi podiet hennes med to plakater. Jeg bar et skilt med teksten «Utenlandske voldtektsmenn ut». Kort tid etter ble jeg innkalt til politiet og satt i arrest i åtte timer. Ordføreren hadde anmeldt meg for «oppfordring til hat».

Budskapet vårt var enkelt: voldtektsmenn som ikke har fransk statsborgerskap, må utvises. Det sto ikke at alle utlendinger er voldtektsmenn, slik venstresiden forsøkte å få det til å fremstå. Under arrestoppholdet ble jeg utsatt for press, blant annet fikk jeg beskjed om at hvis jeg ikke oppga navnet på jenta som var med meg, eller låste opp mobilen min, måtte jeg tilbringe natten i celle.

Aksjonen fikk bred medieoppmerksomhet, og flere politikere på høyresiden uttrykte støtte. Budskapet ble delt både i Frankrike og internasjonalt.

Les også:  Nord-Irland: Katolikker og protestanter samlet i opprør etter innvandrervoldtekt

Hvordan er hverdagen for kvinner i Frankrike i dag, slik du ser det?

Mange kvinner i Frankrike lever med konstant utrygghet. Vi unngår visse områder, og tenker nøye gjennom hvordan vi kler oss, for eksempel lar vi ofte være å bruke skjørt, for å slippe kommentarer og uønsket oppmerksomhet. Det å gå ut om kvelden er forbundet med stress, og selv i dagslys kan vi bli trakassert, forfulgt eller verbalt angrepet. Det skjer også på kollektivtransport.

Ofte er det samme type personer som går igjen: menn med innvandrerbakgrunn, ofte uten oppholdstillatelse. Mange av dem som får pålegg om å forlate Frankrike (OQTF), forblir i landet og skaper mer utrygghet. Enkelte har allerede begått voldtekter, men får likevel bli. Det gjør situasjonen vår som kvinner enda mer uholdbar.

Hva slags feminisme står du og Nemesis for? Og hvordan kan menn bidra?

Nemesis kjemper for et ekte og ærlig kvinnesyn, hvor alle kvinner blir hørt, uansett hvem overgriperen er. Vi krever mer sikkerhet, reell gjennomføring av utvisningsvedtak (OQTF), og strengere straffer for voldtektsmenn og voldsutøvere, dagens straffenivå er altfor mildt. Vi nekter også å godta at kvinner viskes ut av menn som identifiserer seg som kvinner.

Vi tar avstand fra vold og undertrykking, ofte begått av menn med innvandrerbakgrunn eller uten lovlig opphold. Vi peker på at dagens utrygghet henger sammen med at mange kriminelle migranter får bli i landet. I tillegg kjemper vi mot kvinneundertrykkende kulturer, som bruk av hijab og kjønnslemlestelse.

Les også:  - Vi må forklare remigrasjon tydelig for folket

For oss handler feminisme om trygghet, frihet (for eksempel friheten til å kle seg som man vil) og rettferdighet. Og det innebærer også å tørre å snakke om de problemene som følger med masseinnvandring, noe dagens venstrefeminister vegrer seg for å gjøre.

Hva vil du si til kvinner som vurderer å engasjere seg i deres bevegelse?

Ikke vær passive. Ikke svelg uretten i stillhet. Vi kvinner må stå sammen og kreve trygghet og respekt. Ved å bli med i bevegelsen vår, hjelper du til med å løfte kvinners stemmer og sette grenser for overgrep. Sammen kan vi skape forandring, vi kan gjøre gatene tryggere, og vi kan kreve rettferdighet. Din stemme betyr noe.

Hva slags tiltak mener du bør gjennomføres for å bedre kvinners situasjon i Frankrike?

Vi er ikke et politisk parti. Politikerne er valgt og lønnet for å sørge for borgernes sikkerhet. Men vi mener det er helt grunnleggende å innføre noen enkle, fornuftige tiltak:

– Stans masseinnvandringen
– Slutt med automatisk statsborgerskap
– Fjern jus soli (fødested gir statsborgerskap) og familiegjenforening
– Utvis utlendinger og dobbeltstatsborgere som begår kriminalitet, og nekt dem retur

Dette er tiltak som er helt vanlige i mange andre land, men som fortsatt oppfattes som «kontroversielle» i Vest-Europa.

Vil du støtte henne? Klikk her.

Takk, Yona!

Rabulisten.no

Om skribenten: Redaksjonen

Nyhetsssaker, lederartikler og redaksjonelle kommentarer skrevet av redaksjonen i Rabulisten.

Aktuelt nå