
Med europeisk identitet og metapolitikk på agendaen, samlet nasjonalkonservative og patrioter seg til en idépolitisk aften i Ljubljana i midten av april. Hovedgjest var den østerrikske aktivisten og tenkeren Martin Sellner, som delte sine refleksjoner om identitærisme, demografiske endringer og strategier som kan forme Europas fremtid.
I april ble det arrangert en Identitær-aften i den slovenske hovedstaden Ljubljana, med den østerrikske forfatteren og aktivisten Martin Sellner som æresgjest. Arrangementet samlet patrioter og tilhengere av Identitærebevegelsen fra Ljubljana og andre deler av Slovenia, i det som ble en kveld preget av kameratskap og idéutveksling.
Martin Sellner er en av grunnleggerne av den østerrikske avdelingen av Generasjon Identitet, og en sentral skikkelse i den paneuropeiske Identitærebevegelsen. Som både tenker og aktivist har han i en årrekke vært engasjert i kampen for det han kaller Europas etnokulturelle integritet, en kamp mot globalisme og masseinnvandring, og for gjenopprettelsen av Europas tradisjonelle identitet.
Under samtalen, som ble ledet av Andrej Sekulović, reflekterte Sellner over hva det vil si å være identitær. Han beskrev identitærisme som både fremtidsrettet og dypt forankret i historien, fra slaget ved Thermopylene til dagens metapolitiske kamp mot liberalismens maktapparat. For Sellner er identiteten flerdimensjonal: man kan være samtidig lokalt, nasjonalt og sivilisatorisk forankret, slik han selv ser seg som både wiener, østerriker og europeer.
En sentral del av Sellners budskap dreide seg om metapolitikk, strategien som søker å påvirke samfunnets grunnverdier og normer som et ledd i å bane vei for dyptgripende politiske endringer. Han delte egne erfaringer fra metapolitisk aktivisme, og kom med konkrete råd til de fremmøtte om hvordan man bygger en slagkraftig bevegelse.
Situasjonen i Sellners hjemby Wien ble også diskutert, og han uttrykte bekymring over det han beskrev som en pågående demografisk utskiftning (Den store utskiftningen). Han pekte på at muslimer nå utgjør den største religiøse gruppen blant skolebarn i byen, og trakk frem den nylige deltakelsen til en islamistisk kandidat i kommunevalget som eksempel på utviklingen.
«Dere har ennå ikke blitt islamisert, bare fordi det var vår tur først,» sa han til salen. Han brukte et bilde av et brennende hus: Østerrike er i første etasje, Slovenia i den andre. «Flammene er på vei oppover,» advarte han, men la til at han ikke har noen planer om å akseptere en slik skjebne.
Sellner vektla betydningen av europeisk samarbeid, og trakk frem bruken av den spartanske Lambda-symbolet som et felles kjennetegn for identitære over hele kontinentet. Han understreket også at støtten til høyresiden og til partier som går inn for remigrasjon er økende, og at den metapolitiske høyresiden må fortsette å flytte grensene for hva som er politisk akseptabelt.
Mot slutten av kvelden åpnet de for spørsmål fra salen. Sellner delte tanker om den franske og europeiske nye høyresidens ideologer, som Guillaume Faye og Dominique Venner, og oppfordret deltakerne til å også lese tenkere fra venstresiden, som Antonio Gramsci og Gene Sharp for å forstå hvordan sosial endring faktisk skjer.
Han presenterte kort sine to bøker, Remigration – ein Vorschlag (engelsk: Remigration: A Proposal) og Regime Change von rechts: Eine strategische Skizze (engelsk: Regime Change from the Right: A Strategic Sketch), som nå oversettes til engelsk, og rundet av med å diskutere begrepene communitarianism (norsk: kommunitarisme) og rootedness (norsk: rotfestethet).