Storbritannia: Voldtektsmenn kan ikke lenger identifisere seg som «kvinne»

Etter en prinsipiell avgjørelse i britisk høyesterett blir det nå slutt på at voldtektsdømte menn kan registreres som kvinner hvis de identifiserer seg som det. Politiet må heretter føre opp gjerningspersoners biologiske kjønn i kriminalstatistikken, en avgjørelse som blir hyllet som en seier for både rettssikkerhet og kvinners rettigheter.

Voldtektsmenn vil ikke lenger kunne identifisere seg som kvinner i britiske kriminalstatistikker, etter at Høyesterett i Storbritannia har slått fast at juridisk kjønn i slike tilfeller skal baseres på biologisk kjønn. Dette melder The Telegraph.

Domstolens avgjørelse kommer etter omfattende debatt og kritikk mot praksisen med å la personer som er mistenkt eller dømt for voldtekt, selv velge hvilket kjønn de skal registreres som. Det har blant annet ført til at mannlige seksualforbrytere som identifiserer seg som kvinner, har blitt ført opp som kvinnelige voldtektsforbrytere i offisiell statistikk.

Les også:  Blindtarmskreft øker kraftig blant folk i 30- og 40-årene

Den kontroversielle praksisen ble særlig kjent gjennom saken med Adam Graham, som under navnet Isla Bryson ble dømt for to voldtekter og først ble sendt til et kvinnefengsel. Etter kraftige reaksjoner fra både politikere og offentligheten, ble Bryson overført til et mannsfengsel.

Nå forventes det at alle politistyrker i England og Wales følger det nye pålegget, som innebærer å registrere seksualforbryteres biologiske kjønn i statistikken som sendes inn til innenriksdepartementet. En rapport har tidligere avslørt at minst 12 politidistrikter tillot seksualforbrytere å velge sin egen kjønnsidentitet ved registrering.

Les også:  Olympisk bokser Imane Khelif trekker seg fra kvinnenes turnering i Eindhoven etter innføring av krav om kjønnstesting

Flere aktører har hyllet avgjørelsen som et «gjennombrudd for sunn fornuft«. David Spencer ved tankesmien Policy Exchange uttalte at manglende registrering av biologisk kjønn har skapt både etterforskningsproblemer og offentlig mistillit til politiet. Også gruppen SEEN UK, som består av politibetjenter med kjønnsrealistiske synspunkter, uttrykker støtte til dommen og kaller det en seier for likhet for loven og kvinners rettigheter.

Les også:  Nord-Irland: Katolikker og protestanter samlet i opprør etter innvandrervoldtekt

NPCC (National Police Chiefs’ Council) har varslet at de vil gjennomgå retningslinjene sine i lys av dommen. «Vi ønsker klarheten velkommen,» sier Rachel Swann, leder for NPCCs komité for mangfold og inkludering. Hun varsler at det nå blir en gjennomgang av praksis i hele politietaten.

Høyesterettsdommen markerer en betydelig dreining i hvordan britiske myndigheter håndterer spørsmål om kjønn, kriminalitet og statistikk, og setter en tydelig juridisk presedens i favør av biologisk definert kjønn ved alvorlige voldsforbrytelser.

Rabulisten.no

Om skribenten: Redaksjonen

Nyhetsssaker, lederartikler og redaksjonelle kommentarer skrevet av redaksjonen i Rabulisten.

Aktuelt nå