Storbritannia: Høyesterettsdom om kjønn møtt med politisk motstand

Etter at britisk høyesterett nylig slo fast at ordet «kvinne» skal forstås i biologisk forstand, har en allianse av aktivister og politikere satt i gang et arbeid i kulissene for å forsinke og helst hindre at dommen faktisk får virkning.

Det dreier seg om mer enn juss: den pågående striden avslører hvor dypt den ideologiske konflikten om kjønn og kvinners rettigheter stikker i dagens Storbritannia.

Klar dom, men motstand i praksis

I april bekreftet Storbritannias høyeste domstol en biologisk selvfølgelighet: En kvinne er en person av hunkjønn. Dette enkle faktum har blitt kontroversielt i møte med dagens aktivistbevegelse. Dommen innebærer blant annet at kjønnsdelte rom og tjenester, garderober, helsetilbud, idrett, skal beskyttes og forbeholdes kvinner.

Les også:  - Flere mennesker fikk vite om Homeland Party og remigrasjon. Oppdrag fullført.

Baronesse Falkner, leder for den britiske likestillings- og menneskerettighetskommisjonen (EHRC), var tydelig: dommen gjelder umiddelbart, og både myndigheter, organisasjoner og bedrifter må nå følge den. Men uttalelsen hennes utløste sterk motstand.

Transeaktivister og politikere prøver å trenere

Flere britiske medier melder at særlig politikere i Labour jobber for å utsette de offisielle retningslinjene som skal følge opp dommen. Strategien skal være å vente til Falkner går av i november, slik at en ny, mer «woke»-vennlig leder kan vanne ut innholdet.

En anonym Labour-representant, sitert i The Guardian, anklager Falkner for å være «ikke-nøytral» og antyder at Keir Starmer, Storbritannias trolig neste statsminister, vil blokkere alle retningslinjer inntil «alle stemmer er hørt». Det vil si: inntil kravene fra transeaktivistene er innfridd.

Les også:  Tysk arbeidstaker sparket for å ha deltatt på boklesing med Martin Sellner – vant i retten

Flere kvinnegrupper og profilerte stemmer har reagert kraftig. Den tidligere OL-svømmeren Sharron Davies kaller det «bevisst sabotasje av kvinnenes egne rom». Gruppen Conservatives for Women understreker at loven nå er krystallklar: menn er ikke kvinner, og skal ikke ha adgang til kvinneforbeholdte områder. Dette melder Breizh-info.

Helen Joyce fra organisasjonen Sex Matters mener at de som hevder dommen er uklar eller trenger «presisering», bare forsøker å så tvil og dra ut tiden.

Språkkamp og kulturkrig

Bak jussen ligger en større kamp: Kampen om språket. I dagens Storbritannia er det ikke lenger selvsagt hva en «kvinne» er. Transeaktivistene ønsker å erstatte biologisk virkelighet med en subjektiv kjønnsforståelse, og ignorerer konsekvensene dette har for kvinners trygghet, privatliv og rettigheter.

Les også:  London: Nesten annenhver kommunal bolig bebos av innvandrere

Dommen fra høyesterett er tydelig. Det som nå står på spill, er om staten faktisk makter å gjennomføre loven, eller om den lar seg presse av en aktivistisk ideologi som har fotfeste i medier, partier og institusjoner.

EHRC lover at retningslinjene vil komme i juli. Men hvilken retning de tar, gjenstår å se. Storbritannia står ved et veiskille: skal landet slå fast at loven bygger på virkeligheten, eller bøye seg for presset? Også i Frankrike begynner denne kampen å gjøre seg gjeldende. Det er klokt å følge med og trekke lærdom før det er for sent.

Rabulisten.no

Om skribenten: Redaksjonen

Nyhetsssaker, lederartikler og redaksjonelle kommentarer skrevet av redaksjonen i Rabulisten.

Aktuelt nå