
Islamister infiltrerer franske institusjoner i et forsøk på å undergrave republikken fra innsiden, advarer en ny regjeringsrapport. Ved å bygge parallellstrukturer rundt moskeer, skoler og foreninger skal Det muslimske brorskap ha utviklet en strategi for å påvirke samfunnet.
En ny fransk regjeringsrapport slår alarm om systematisk infiltrasjon av islamistiske nettverk i landets offentlige institusjoner. Rapporten, som ble overlevert president Emmanuel Macron onsdag, beskriver en strategi for «entryisme», der islamistiske grupper, særlig Det muslimske brorskapet, forsøker å trenge inn i republikanske strukturer som skoler og lokalforvaltning med mål om å endre det franske samfunnet innenfra.
Bak rapporten står to høytstående embetsmenn, som over flere måneder har undersøkt utviklingen i ti regioner i Frankrike og fire andre europeiske land. De peker spesielt på organisasjonen Fédération des Musulmans de France (FMF) som den viktigste franske forgrening av Brorskapet, og hevder at FMF kontrollerer nær 140 moskeer og ytterligere 68 tilknyttede bønnelokaler, til sammen om lag 7 prosent av landets muslimske gudshus. Dette melder BBC.
Organisasjonen driver også rundt 280 foreninger innen idrett, utdanning og veldedighet og hele 21 private skoler. Målet, ifølge rapporten, er å etablere «lokale økosystemer» som former muslimers liv fra fødsel til død og hvor sosial kontroll og religiøs praksis gradvis strammes inn.
«Dette er ikke lenger bare separatisme, der man trekker seg tilbake fra det franske samfunnet. Dette er entryisme: en bevisst strategi for å endre republikken innenfra, ved å arbeide seg inn i institusjonene nedenfra og opp», sier en anonym kilde ved Elyséepalasset til Le Figaro.
Rapportens funn har skapt sterke reaksjoner. Innenriksminister Bruno Retailleau, nylig valgt som leder for det konservative partiet Les Républicains, advarte om «et islamsk undergrunnsnettverk» som ønsker å innføre sharialov i det franske samfunnet. Retailleau uttrykte også bekymring for at det kan dukke opp egne islamske valglister ved kommunevalget neste år.
FMF har på sin side avvist alle anklager og beskyldt myndighetene for å ville stigmatisere muslimer:
«Å forveksle islam med politisk islam og ekstremisme er ikke bare farlig, men skadelig for republikken», heter det i en uttalelse fra organisasjonen.
Fra venstresiden har reaksjonene vært preget av avvisning. Jean-Luc Mélenchon, leder for La France Insoumise, mente Macron-regjeringen nå abonnerer på det han kaller «paranoide konspirasjonsteorier» fra både høyresiden og ytre høyre.
President Macron har bedt regjeringen legge fram nye tiltak mot islamistisk infiltrasjon innen utgangen av neste måned. Ifølge rapporten har Det muslimske brorskapet tapt innflytelse i Midtøsten og Nord-Afrika, og retter nå innsatsen mot Europa, med støtte fra land som Tyrkia og Qatar.
Rapportens konklusjon er tydelig:
«De gir sin ideologi en vestlig innpakning for å slå rot i Europa, men bak fasaden skjuler det seg en subversiv fundamentalisme.»