Ny helse-app: Pusher sex med afrikanere mot 13-åringer

Helsedirektoratets nye app fremstiller afrikansk mann som en hensynsfull elsker og hvit mann som angrende overgriper. Slaktes i sosiale medier.

Helsedirektoratet lanserte i fjor et omfattende og unikt tiltak i norsk sammenheng: En helhetlig forebyggingspakke rettet mot barn og unge som står i fare for å utvikle skadelig seksuell atferd. Tiltaket retter seg spesielt mot barn fra 13 til 19 år, men planen er å inkludere også yngre barn på sikt.

Bakgrunnen er dyster: Internasjonale tall viser at mellom 30 og 50 prosent av alle seksuelle overgrep mot barn utføres av andre barn eller ungdommer.

Et nytt mobilspill

– En veldig mye mer underholdende måte å lære på, sier 16 år gamle Magnus Klippenvåg Støen til NRK.

Han og fire medelever sitter bøyd over mobilskjermer og spiller seg gjennom et scenario der spillkarakteren «Emma» må forklare at hun ikke lenger ønsker sex med gutten «Chris».

Spillet tar opp reelle og aktuelle temaer: porno, onani, kjønnssykdommer, sexpress, kroppsbilde, bildedeling og det som kalles gråsoneovergrep, altså situasjoner der samtykke er uklart eller oversett.

– appen er en del av Helsedirektoratets innsats for å forebygge problematisk og skadelig seksuell atferd blant barn og unge, sier Martin Sjøly, psykologspesialist og fagansvarlig i Helsedirektoratet til NRK.

Spillet baserer seg på «virkelige historier»

I Helsedirektoratets ny app; Skamløs møter man seks ulike karakterer i angivelig realistiske situasjoner, inspirert av historier ungdom selv har delt med helsepersonell. Spillerne må ta valg som påvirker utfallet, som i populære spill med rollespillmekanikk.

Spillet er utviklet av Megapop og Ravn Studios i samarbeid med Helsedirektoratet og fagpersoner innen seksuell helse. Ifølge uttalelser til NRK fra Martin Sjøly, psykologspesialist og fagansvarlig i Helsedirektoratet, er målet å gi ungdom kunnskap på en måte som når dem der de er.

Afrikansk mann som en hensynsfull elsker

I en serie skjermbilder fra appen som er publisert av NRK fremstår det som et av senarioene involverer en ung afrikansk mann som reflektere over om en hvit kvinne vil sette pris på å bli utsatt for et kvelertak under sex.

Gry5vduwuaeldx4
Gry5vdswmaam8as
Gry5vduwaaaymss

– Hvor vanlig er det at unge, norske, hvite jenter ligger med afrikanske gutter?

En bruker på X (tidligere Twitter) stiller seg spørrende til valg av illustrasjoner i appen:

«Hvor vanlig er det at unge, norske, hvite jenter ligger med afrikanske gutter? En ny app for tenåringer skal hjelpe dem til å forstå samtykke og kommunikasjon rundt sex. Fint det. Men bør ikke illustrasjonene være så representative som mulig?»

Hvit mann som angrende overgriper, i kontrast til statistikk

Skjermbilde 2025 05 25 kl. 18.19.33

Et annet senario som NRK har delt skjermdump fra viser en ung hvit man som vurdere om han har begått et seksuelt overgrep.

Dette valget av eksempler fremstår litt underlig gitt at det siden midten av 1990-tallet har vært offentlig kjent at innvandrere er overrepresentert blant straffedømte. Og i minst 30 år har det vært offentlig kjent at afrikanere er overrepresentasjon i voldtektsstatistikken i Norge.

Allerede i 2008 ble det rapportert at av de siktede i voldtektssaker hadde hele 30 prosent av antatte gjerningsmenn afrikansk landbakgrunn. Mens andelen afrikanere lå på 10 % i 2001, steg den til 19,1 % i 2004 og videre til 30,5 % i 2007. Dette meldte Norges første flerkulturelle avis, Utrop.

I 2009 kom det frem at samtlige overfallsvoldtekter i Oslo de siste årene var utført av ikke-vestlige innvandrere.

– Gjerningspersonene er relativt unge menn som kommer fra andre land. De er ofte asylsøkere, og kommer ofte fra traumatiserte land eller land med et helt annet kvinnesyn enn vi har i Norge, uttalte Hanne Kristin Rohde, daværende leder i oslopolitiets vold- og sedelighetsseksjon til NRK.

Det ble videre oppgitt at av de 41 overfallsvoldtekter i Oslo var de fleste gjerningsmennene enten kurdere eller afrikanere.

I en gjennomgang i 2012 foretatt av NRK ble det avdekket at ni av ti menn som ble dømt for voldtekt i Stavanger tingrett de foregående tre årene, hadde ikke-norsk bakgrunn. Blant de 20 dømte var tre etnisk norske, en polakk, ti afrikanere og fem asiater.

Oslopolitiets rapporter fra 2001 til 2011 dokumenterte også at innvandrermenn fra særlig Afrika, Asia og Midtøsten var kraftig overrepresentert som mistenkte i voldtektsanmeldelser. Andelen gjerningspersoner med «annen landbakgrunn enn norsk» økte fra 53 prosent i 2001 til hele 72,8 prosent på bare seks år i Oslo.

Rabulisten er ikke kjent med forskning som viser at den afrikanske overrepresentasjonen skal ha gått ned siden Oslopolitiets rapport.

Rabulisten.no

Om skribenten: Redaksjonen

Nyhetsssaker, lederartikler og redaksjonelle kommentarer skrevet av redaksjonen i Rabulisten.

Aktuelt nå