Militær flyplass på Andøya har blitt ubrukelig: – Betongen sprekker opp

Avinor varsler at rullebanen på Andøya flystasjon blir fysisk kortet ned fra 1. november på grunn av forvitrende betongfelt i begge ender. De opptil 70 år gamle betongplatene utgjør en sikkerhetsrisiko, og utbedringer vil først skje i 2026, i regi av NATO og Forsvarsbygg. Både kommunen og Andøya Space frykter konsekvensene for lokaltrafikk og næringsliv.

Betongfeltene i begge ender av rullebanen ved Andøya flystasjon er i så dårlig forfatning at Avinor nå har besluttet å korte ned rullebanen fra 1. november. Dette skjer som et midlertidig tiltak for å ivareta flysikkerheten frem til Forsvaret og NATO planlegger omfattende utbedringer, tidligst våren 2026.

Det er snakk om 150 meter betong i hver ende av rullebanen som er lagt der for å møte militære krav, og som ikke er nødvendig for sivil trafikk. Disse betongplatene er opptil 70 år gamle og har lenge vært preget av forvitring, særlig på grunn av vekslende vintervær.

– Rullebanen på Andøya lufthavn har som følge av militære krav 150 meter med betong i begge rullebaneender som benyttes til avgang og landing. Disse endefeltene består av betongplater av ulik tilstand og alder, og har i de senere år vært under særskilt overvåking knyttet til aldersforvitring og driftsbelastning, uttaler Helene Wattanapradit Jensen, kommunikasjonsrådgiver i Avinor til VOL. Hun bekrefter at Avinor derfor vil gjennomføre en fysisk nedkorting av rullebanen allerede fra november.

Les også:  Tvang, eiendomsovertakelse og digital overvåking: Dette innebærer den nye kriseloven

Fare for løse betongbiter

Lufthavnsjef Endre Adolfsen Dahler på Andøya utdyper at vedlikeholdet av betongflatene ikke er forsvarlig i vintermånedene på grunn av risikoen for at løse biter kan løsne og skade fly.

– Vi må derfor i tråd med gjeldende krav korte ned rullebanen, og planlgger med det fra 1. november i år. Så skal det være dialog mellom Avinor og Forsvarsbygg om man skal utbedre i begge ender samtidig eller ta en ende i gangen. Tar man begge ender samtidig, vil det kunne føre til restriksjoner for bruk av rullebanen for større flytyper. FOT-ruter vil kunne operere som normalt, sier Dahler til VOL.

Samtidig foregår det en dialog mellom Avinor og Forsvarsbygg om hvorvidt man skal rehabilitere én rullebaneende av gangen eller begge samtidig. Sistnevnte kan føre til restriksjoner for større fly, men de statlig støttede FOT-rutene skal kunne gå som normalt.

– Noen i Luftforsvaret har ikke gjort jobben sin

Ordfører i Andøy, Kjell-Are Johansen (Ap), reagerer kraftig.

– Jeg er skuffet over at det ikke er gjort tiltak med rullebanen tidligere sett opp mot vedtaket fra 2016 som sa at flyplassen på Andenes skulle opprettholdes med full rullebanelengde, sier Johansen. Og legger til: – Dette er noe man har visst om og her er det noen i Luftforsvaret som ikke har gjort jobben sin. Dette er svært alvorlig, også for næringslivet i Andøy.

Les også:  Israel angriper iranske atomanlegg: - vil fortsette så mange dager som nødvendig for å fjerne denne trusselen

Luftforsvaret: – Flyplassen er åpen

Sjef for Luftforsvaret, generalmajor Øyvind Gunnerud, bekrefter at det finnes utfordringer knyttet til aldrende betong ved flere baser.

– Vi har jo da på mange måter gitt over dette ansvaret nå for et par år siden til Avinor, og dialogen går i hovedsak mellom Avinor og Forsvarsbygg rundt det. Jeg er helt sikker på at den dialogen er god, og at man gjør de grepene man må gjøre for at konsekvensene blir minst mulig. Men regulariteten her på Andøya har vært der hele tiden, sier Gunnerud til VOL.

Han understreker at ansvaret nå ligger hos Avinor og Forsvarsbygg, og at han har tillit til at nødvendige grep vil bli tatt: – Jeg er ikke kjent med at det har vært noe sivil eller militær trafikk som har vært hindret på grunn av rullebanen. Så ut ifra det jeg vet, så er rullebanen her åpen og driften går som normalt. Hvis det er vedlikehold som må gjøres, så er det bra at man kanskje har litt tid på seg til å gjøre det nå gjennom sommerperioden, slik at det forhåpentligvis blir utbedret. Men planene for det, det kjenner ikke jeg i detalj til.

Les også:  Barneskoleansatt Remi Olsen tiltalt for voldtekt av elev

Konsekvenser for Andøya Space

Også Andøya Space kan bli rammet av de midlertidige endringene. Direktør Ketil Olsen påpeker ovenfor VOL at en kortere rullebane kan skape utfordringer for større lastefly og kampfly, og dermed begrense virksomhetens muligheter.

– Normale lastefly skal ikke være noe problem, men det blir en utfordringer for store lastefly og kampfly. Vi kan bli forhindret fra å gjennomføre vanlige kampanjer og ta i mot last som det ellers ville vært åpent for. Så dette vil påføre oss noen begrensninger, men så skal det jo bli bedre etterpå, sier Olsen. Og legger til: – Det må puttes en god del penger inn i Andøya flystasjon for at basen skal kunne levere det man forventer fra Stortingets side.

Vedlikeholdsprosjektet er planlagt i regi av NATO og Forsvarsbygg, med tidligste oppstart våren 2026. Inntil da må både sivile og militære aktører forholde seg til en redusert rullebane og et økende behov for solide investeringer.

Da regjeringen la fram sin langtidsplan for Forsvaret 5. april 2024, stod det at Andøya skulle «videreutvikles for å understøtte alliert trening og mottak, og Andøya videreutvikles for å ivareta en operativ satsing på romvirksomhet og droner.» Siden den gang har ingenting skjedd.

Rabulisten.no

Om skribenten: Redaksjonen

Nyhetsssaker, lederartikler og redaksjonelle kommentarer skrevet av redaksjonen i Rabulisten.

Aktuelt nå