
Israel har tatt i bruk førerløse, pansrede bulldosere i Gaza for å rydde områder, bygge forsvarsverk og minimere risikoen for egne soldater. Den nye teknologien markerer et stort skifte i moderne krigføring og vekker bekymring for bruken av autonome systemer i konfliktsoner.
Den israelske hæren har de siste månedene økt bruken av førerløse kampbulldosere, kjent som RobDozer, i sine operasjoner i Gaza og Sør-Libanon. Bulldoseren, utviklet av Israel Aerospace Industries (IAI), er en modifisert, pansret og fjernstyrt versjon av Caterpillars D9-maskin – nå utstyrt med både fjernstyring og delvis autonom funksjonalitet. Dette melder Libertarian Institute.
RobDozeren gjør det mulig for det israelske forsvaret (IDF) å rydde områder, bygge forsvarsanlegg og fjerne hindringer uten å risikere egne soldaters liv. IAI omtaler den som det “ultimate kampverktøyet” i moderne ingeniørkrigføring. Maskinen kan grave skyttergraver, fjerne veisperringer og rydde eksplosivfylte ruiner, oppgaver som tidligere krevde tilstedeværelse av bakkemannskaper.
Israels forsvarsminister Israel Katz har erklært store områder i Gaza som buffer-soner, inkludert hele byen Rafah. Disse områdene er nå i praksis avfolket, og de fleste bygninger er jevnet med jorden av israelske styrker. Ifølge internasjonale medier blir palestinere som forsøker å ta seg inn i disse sonene, beskutt.
Ettersom israelske styrker nå kontrollerer over 50 prosent av Gazastripen, har RobDozeren fått en nøkkelrolle i omformingen av landskapet. Bulldoserne brukes til å lage korridorer gjennom urbane områder, fjerne ruiner etter bombetokter og sikre fremkommelighet i områder som er fylt med udetonerte eksplosiver og miner.
Militæreksperter omtaler utviklingen som et paradigmeskifte. – Dette er fremtiden, sier John Spencer fra Modern War Institute ved West Point. Han understreker til AFP at Israel er først ute med å bruke slike systemer i aktiv, moderne krigføring i stort omfang.
Det finnes også bekymringer. IAI hevder at RobDozeren kan operere autonomt i visse situasjoner, men det er ikke kjent om systemet er i stand til å skille mellom stridende og sivile når det opererer uten menneskelig kontroll. Juridiske eksperter advarer derfor om mulige brudd på internasjonal humanitærrett dersom teknologien brukes uten tydelig menneskelig beslutningsmakt i kritiske situasjoner.
Kampbulldoseren er en del av et større israelsk teknologisk skifte mot automatisering og fjernstyring i krigføring. Det statlige forsvarsselskapet jobber også med å utvikle en førerløs versjon av M113 panserpersonellkjøretøy, og har allerede tatt i bruk ulike typer droner og KI-baserte systemer for etterretning og overvåking.
– RobDozeren endrer dynamikken på bakken. Den gjør det mulig å opprettholde kontroll over farlige områder uten å sette soldater i fare, sier en israelsk offiser anonymt til AFP.
Israel har i flere tiår brukt kampbulldosere som en integrert del av sin militære strategi, særlig i Gaza. Nå sørger teknologiske fremskritt for at denne taktikken utføres raskere.
«Jeg mener 7. oktober viste oss at man kan bygge en mur som koster én milliard dollar, men hvis man ikke patruljerer grensen, vil noen likevel klare å infiltrere landet,» uttaler forsker ved Hebrew University of Jerusalem Tal Mimran til The Times of Israel.
«Vi må være bevisste både mulighetene og risikoene ved teknologi,» sa han. «Vi lever i en tid der kunstig intelligens for alvor gjør sitt inntog i livene våre, og det er helt naturlig at den også får betydning innen sikkerhet og forsvar.»