
MrNarrativ ble kastet ut av TikTok 7. mai etter å ha delt et KI-generert bilde om 17. mai, et innlegg som skapte stort engasjement og debatt. Nå slår han tilbake mot det han mener er politisk sensur. I dette intervjuet forteller den nasjonalkonservative borgerjournalisten hvorfor han startet kontoen, hva som driver ham, og hvorfor han mener ytringsfriheten er under press på plattformer som TikTok.
I en mediehverdag der stadig flere unge vender ryggen til tradisjonelle nyhetskanaler, har TikTok vokst frem som en uventet frontlinje for samfunnsdebatt og kulturkamp. Under brukernavnet MrNarrativ har en norsk borgerjournalist fått stor gjennomslagskraft med KI-genererte illustrasjoner og korte, treffende nyhetskommentarer.
Hvem er personen bak kontoen, og hva driver ham? Hva tenker han nå som han har fått slettet kontoen sin? Rabulisten har intervjuet han som bruker humor, bilder og algoritmer for å utfordre narrativet til det etablerte mediesystemet og for å forsvare en norsk identitet han mener er under press.
Hva inspirerte deg til å bli borgerjournalist på TikTok?
Jeg har alltid vært politisk engasjert og opptatt av sannhet og rettferdighet. Det som inspirerte meg var den ensidige dekningen fra hovedstrøms mediene. De styrer narrativet etter deres behov og pynter på sannheten. Jeg valgte derfor å opprette kontoen MrNarrativ for å få frem hva som virkelig foregår i samfunnet.
Hva ønsket du å formidle med illustrasjonene og nyhetene du reposter?
Jeg ønsker å formidle og spre sannheten så flest mulig får opp øynene for hva som foregår i Norge.
Bildet du delte om 17. mai har skapt stort engasjement, hva tenker du om at det traff så mange?
Jeg må gi creds til Terje for det bildet som jeg la ut. Har fulgt han på X og ønsket å spre bildet da jeg synes det var en god illustrasjon på hvor Norge er på vei. Jeg var på det tidspunktet ikke klar over at han også hadde en TikTok-konto. Fokuset mitt var å skape mest mulig publisitet rundt bilde og vekke en nerve hos folk. Tegningen som er generert av KI får frem hva mange føler om dagens situasjon i Norge, og at vi tilpasser oss andre kulturer og tradisjoner på bekostning av vår egen.

Hvorfor valgte du å bruke KI-genererte memes som uttrykksform?
Det er fordi vanlige nyheter kan virke tørt og kjedelig mens humor og tegninger vekker mer følelser hos folk. Et bilde kan si mer enn tusen ord osv.
Hvordan opplever du det å nå ut til så mange mennesker gjennom TikTok?
Jeg synes det er givende og motiverende å se at såpass mange engasjerer seg. Spesielt den yngre generasjonen er veldig aktive på TikTok og mange bruker det som en nyhetskilde da de er skeptiske til etablerte medier.
Hva betyr 17. mai for deg personlig?
Jeg har alltid vært stolt over å være norsk, og 17. mai har vært det største høydepunktet i året helt siden jeg var liten. Dagen betyr mye for min nasjonalfølelse og identitet. Jeg forbinder dagen med god stemning og samhold. Men i de senere årene synes jeg det har blitt mindre fellesskap og mer polarisering på nasjonaldagen. Det har vært et negativt og splittende fokus fra hovedstrømsmediene og politikere på venstresiden, som virker mer opptatt av å omfavne andre kulturer og nasjonaliteter fremfor den norske. At det i det hele tatt skal være en debatt hvert år om utenlandske flagg på Norges nasjonaldag synes jeg er skuffende og provoserende. De som har behov for å flagge med sine egne flagg, har 364 dager i året å gjøre det på. Det blir som å feire Stig når det er Anna som har bursdag. Vi ser stadig at vi må gi etter og tilpasse vår kultur og tradisjon for utenlandske kulturer. Derfor synes jeg det var viktig å dele innlegget som illustrerer hvor Norge er på vei om vi ikke står opp og forsvarer vår egen kultur.
TikTok-kontoen din ble bannet onsdag 7. mai. Du ble permanent utestengt. Fikk du noen begrunnelse?
Nei, det sto kun at jeg hadde brutt med retningslinjene. Jeg har sendt mail og bedt dem utdype og redegjøre for utestengelsen.
Opplever du dette som et eksempel på politisk sensur?
Ja, jeg tror hovedsakelig kontoen min ble nedstengt på grunn av 17. mai-bildet jeg postet. Det skapte for mye publisitet, debatt og engasjement. Bildet skal ikke ha brutt med retningslinjene etter det jeg kan forstå, og det ligger mange tilsvarende bilder ute på TikTok som ikke er fjernet. Derfor mener jeg at det er politisk sensur.
Hvordan har følgerne dine reagert på bannlysningen?
Jeg har fått flere henvendelser fra folk som er sjokkerte og sinte for at jeg har blitt bannet. Mange synes det var overraskende da jeg holdt meg tilsynelatende innenfor retningslinjene.
Har du vurdert andre plattformer for å nå ut med budskapet ditt nå som TikTok er stengt for deg?
Jeg har allerede opprettet en ny TikTok-konto, Mr Narrativ 2.0, som jeg kommer til å fortsette å publisere innhold på. Skal parallelt prøve å poste mer på Insta og X.
Har utestengelsen endret hvordan du tenker om ytringsfrihet og plattformmakt?
Ja, jeg visste jo at det var en del sensur og begrenset ytringsfrihet på TikTok, men jeg er overrasket over at de er såpass sensitive overfor bilder og memes uten noen form for «hat»-retorikk. Det er enda mindre åpenhet for meningsmangfold enn jeg var klar over. Desto viktigere at vi har flere uavhengige mediestrømmer og aviser.
Tror du TikTok har blitt mindre tolerant for visse typer politiske budskap?
Ja, TikTok har spesielt lav toleranse for kritikk av innvandring, islam, Pride osv. Selv fakta og statistikk som underbygger kritikken kan ofte bli sensurert.
Hvordan vil du beskrive rollen din som borgerjournalist?
Jeg ser på min rolle som et samfunnsoppdrag for å opplyse befolkningen om hva som faktisk foregår. Rollen min er å være en alternativ nyhetsstrøm til de etablerte mediene og formidle nyheter på en enklere og mer spennende måte enn avisene og mediehusene. Jeg bruker humor, tegninger og musikk for å gjøre det mer spiselig og interessant for folk.
Hvem er det du håper å nå med budskapet ditt?
Jeg håper å nå flest mulig, og spesielt yngre folk. Vi ser at de yngre er klart mer kritiske og konservative enn «boomer»-generasjonen.
Hvilken respons har gjort mest inntrykk på deg så langt?
Det må være all responsen jeg fikk etter å ha lagt ut 17. mai-bildet. Givende å se at så mange engasjerer seg og bryr seg om nasjonaldagen vår. Fikk mange private meldinger av unge folk som er bekymret over utviklingen og fremtiden sin. De synes jeg gjorde en god jobb med å formidle dagens situasjon.
Har du opplevd at diskusjonene i kommentarfeltet gir rom for nye perspektiver?
Godt spørsmål. Jeg føler at det er et overveldende flertall av konservative meninger og ytringer i kommentarfeltet. Mange av de yngre er på høyresiden og deres kommentarer gjenspeiler ofte det. Folk er langt mindre «politisk korrekte» på TikTok enn for eksempel Instagram og Facebook. Det gir rom for å ytre seg mer fritt og uten frykt for å bli stemplet.
Hvilke temaer mener du fortjener mer åpen debatt i Norge?
Jeg mener klima, Ukraina–Russland, Palestina–Israel-krigen, EU og innvandring/islam er temaer som er altfor lite objektivt dekket i norske medier. Det er ofte et ensidig bilde og lite rom for andre meninger eller tolkninger. Hvis man er uenig eller har andre synspunkter enn det som oppfattes som «korrekt» fra medier og politikere, så får man ofte nedsettende bemerkninger og merkelapper på seg.
Er det noen forbilder eller tenkere som har inspirert deg i måten du kommuniserer på?
Jeg har egentlig kjørt litt min egen greie og har ikke hatt noen spesielle forbilder. Har prøvd å skape min egen stil og følge trendene på TikTok.
Hvis du kunne sende ett budskap til alle unge i Norge i dag, hva ville det vært?
At alle har muligheten til å påvirke og gjøre en forskjell. Derfor er det viktig at man fortsetter å engasjere seg og bruker ytringsfriheten sin.
Rabulisten takker MrNarrativ for intervjuet og vi er stolte over å kunne annonsere at han nå blir med oss som vår første faste avis- og karikaturtegner. Hans visuelle bidrag, memes og illustrasjoner vil fra nå av være en del av Rabulisten sitt uttrykk, og vi ser frem til å dele dem med våre lesere.