
Etter fire år med nitid arbeid har Frode Skag Storheim fullført sitt livsprosjekt: En storstilt bok om den nasjonalromantiske maleren Hans Dahl, elsket av publikum, men oversett av kunsteliten. Nå har arbeidet båret frukt: Boken er ute, og for første gang vises Dahl i en separatutstilling på et norsk museum.
Etter mer enn fire års intenst arbeid er Frode Skag Storheim endelig i mål med det han beskriver som sitt livsprosjekt: en bok om den nasjonalromantiske maleren Hans Dahl. Boken løfter frem en kunstner som i flere tiår har vært ignorert av den norske kunsteliten, men som var en av keiser Wilhelm IIs yndlingsmalere. Nå får Dahl sin aller første separatutstilling på et norsk museum, med Storheim som konsulent.
– Målet har vært å ta ham på alvor og lage et bokverk i hans ånd. En bok som viser hvem han var, sier Storheim, som er aktuell med utgivelse på Skald forlag.
I et intervju med Avisa Nordhordaland legger han ikke skjul på at arbeidet har vært krevende:
– Det har vært som et kall. Noe jeg bare måtte gjøre.
Glemte skatter og dyp glede
Storheim har viet årevis til å lete etter malerier, brev, fotografier og tegninger fra Hans Dahl. Resultatet er en bok der over 90 prosent av materialet kommer fra private samlinger, ikke museer.
– Det har vært en salig opplevelse å finne frem til disse glemte skattene. Et gullfunn, rett og slett, sier han.
Et av høydepunktene er maleriet Frisk seilas over fjorden, som Storheim selv eier, og som naturlig nok har fått sin plass i boken.
Saken fortsetter under.
Publikum elsket ham, norsk kunstelite overså ham
Hans Dahl (1849–1937) var en suksessrik kunstner i sin samtid, elsket av både tysk og norsk allmennhet. Likevel ble han aldri tatt inn i varmen av den norske kunstverdenen. Han ble aldri invitert til Høstutstillingen, og Nasjonalmuseet kjøpte sitt første Dahl-maleri så sent som i 2012.
– Jeg ble nysgjerrig på denne evige konflikten mellom publikum og kunsteliten. Hvorfor ble han så bejublet av folk flest, men ignorert av institusjonene? sier Storheim.
I dag opplever Hans Dahl en ny oppblomstring gjennom sosiale medier. Maleriene hans, særlig de som viser vakre fjordlandskap og kvinner i norske bunader, deles flittig på plattformer som Instagram, Facebook og Pinterest. Med sin romantiske og lett gjenkjennelige stil appellerer Dahl til et bredt publikum også i vår tid, og mange oppdager kunsten hans for første gang nettopp gjennom digitale kanaler. Denne formen for synlighet har bidratt til å gjenreise interessen for en kunstner som i mange tiår ble oversett av den norske kunstverdenen, men som alltid har hatt en sterk tiltrekningskraft på folk flest.
Siden Dahls bo ble solgt på auksjon i 1958 uten interesse fra museene, ble verkene hans spredt over hele verden. Det er dette materialet Storheim har brukt år på å spore opp igjen.
Parallelt med småbarnsliv og musikkprosjekter
Storheim har arbeidet med boken samtidig som han har undervist i 60 prosent stilling på Voss, skrevet programtekster for Harmonien, vært småbarnsfar, og deltatt i lokale musikkoppsetninger, blant annet som pianist i a-mollkonserten med Orkesteret Fossegrimen og manusbearbeider for en Shakespeare-musikal.
– Det er en kreativ kraft i slike prosjekter som vokser. Man får brukt hele seg selv, sier han til Avisa Nordhordaland.
Første museumsutstilling noensinne
En direkte følge av bokprosjektet er at Blaafarveværket på Modum denne sommeren viser en separat utstilling med Hans Dahls verk, den første noensinne på et norsk museum. Storheim har vært konsulent for utstillingen og bidratt med tekst til katalogen.
– At dette skjer samtidig som boka kommer ut, er smått sensasjonelt, sier forfatteren.
Historisk lansering i Balestrand
Den offisielle lanseringen finner sted 21. juni i Balestrand, med mottakelse i hagen på Strandheim, Hans Dahls tidligere hjem.
– Det kommer til å bli et historisk øyeblikk i nasjonalromantikkens ånd, lover Storheim.
Og hva blir det neste?
– Ikke en biografi, i hvert fall. Jeg har lyst til å gi ut noen av diktene mine, men det får vente. Nå handler alt om å gi Hans Dahl den anerkjennelsen han fortjener.
Boken er utgitt på Skald forlag og tilgjengelig nå.
Fakta: Hans Dahl (1849–1937)
Hans Dahl, 19. februar 1849 i Granvin, var en av de mest markante skikkelsene innen norsk nasjonalromantisk malerkunst. Han ble født i Granvin som sønn av infanterikaptein Hans Andreas Dahl og Eline Jacobine Wallendahl. I 1880 giftet han seg med Helene Bewer i Bergen, og de fikk to barn: Hans Andreas Dahl og Eline, som senere giftet seg med Ludwig Wiese.
I ungdomsårene fulgte Dahl først i farens fotspor og tok offiserseksamen i 1871. Samtidig begynte han på sin kunstutdanning, med undervisning hos Johan Fredrik Eckersberg, Knud Bergslien og Julius Middeltun ved Den Kongelige Tegneskole. Han fortsatte deretter med studier ved Kunstakademiet i Karlsruhe (1872–73) under Eduardo von Gebhardt og Wilhelm Sohn, og videre ved Kunstakademiet i Düsseldorf (1873–76) med lærere som Wilhelm L. F. Riefstahl og Hans Gude. I løpet av disse årene bestemte han seg for å satse fullt på kunsten, og han avsluttet sitt militære engasjement i 1874.
Hans første store utstillinger fant sted i Düsseldorf og på verdensutstillingen i Philadelphia i 1876. Senere stilte han også ut i Paris i 1878 og 1889. I løpet av karrieren mottok han flere utmerkelser, blant annet St. Olavs Orden i 1902 og tittelen Kongelig Preussisk Professor i 1910.
Saken fortsetter under.

I 1888 flyttet familien til Berlin, men gjennom sitt vennskap med maleren Eilert Adelsteen Normann ble Dahl introdusert for Balestrand. I 1893 fikk han reist Villa Strandheim, et dragestilshus levert som ferdighus fra Jacob Digre i Trondheim. Villaen, som speiler seg i Sognefjorden, ble familiens sommerresidens frem til 1919, da de bosatte seg der fast.
Dahl er særlig kjent for sine romantiske landskapsmalerier med bunadskledde jenter og storslåtte fjordlandskap. Han oppnådde stor suksess i utlandet, og blant hans mest prominente kunder var den tyske keiseren Wilhelm II, som også ble en personlig venn.

Selv etter at modernismen gjorde sitt inntog, beholdt Hans Dahl en lojal kundekrets. Han fortsatte å selge godt, særlig utenlands, og tok imot kjøpere i sitt atelier i Balestrand.
Utover sitt kunstneriske virke engasjerte Dahl seg sterkt i samfunnsdebatt. Han skrev polemiske tekster mot datidens moderne kunst, og var en forkjemper for «sundhet og arbeidskraft». Han holdt foredrag om helse og klær, blant annet i Oslo i 1928, hvor han fremmet bruk av ull som både praktisk og helsefremmende. Det ble sagt at han til og med sov ute på verandaen vinterstid, fullt påkledd i ull, med rim i skjegget om morgenen.
Hans Dahl døde 27. juli, 1937 i Balestrand og er gravlagt ved Tjugum kyrkje.