
Sommeren nærmer seg, og med den kommer også en realitet mange fødende kvinner i Nord-Norge nå frykter: stengte fødeavdelinger og lange reiseveier.
Thea Johansen (27) fra Dønna venter sitt andre barn med termin 19. juli. Samme dag holder nærmeste fødeavdeling i Sandnessjøen stengt. I stedet må hun belage seg på å føde i Mo i Rana, en reise som inkluderer både ferge og flere timer med bil.
– Jeg er redd for å ikke nå frem til sykehuset og bli nødt til å føde i en ambulanse, sier Thea Johansen (27) til NRK.
Situasjonen er ikke unik. Helgelandssykehuset og Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) har nok en gang valgt å stenge deler av fødetilbudet i sommermånedene. Avdelinger i Sandnessjøen, Mo i Rana, Narvik, Harstad og fødestua i Brønnøysund vil være sommerstengt i perioder fra slutten av juni til midten av august.
Leder i Jordmorforbundet, Hanne Charlotte Schjelderup, kaller det dårlig fødselspolitikk i en uttalelse til NRK.
– Du kan ikke stenge et akuttmottak eller en brannstasjon om sommeren fordi de ansatte skal ha ferie. Fødsler er akutte hendelser der mor og barn potensielt kan komme i livsfare ved komplikasjoner. Da må vi ha et tilbud som sikrer at kvinner og nyfødte får en forsvarlig behandling.
Et spørsmål om økonomi
Ifølge Schjelderup handler nedstengingen i bunn og grunn om penger – og at fødsler ikke gir nok «avkastning».
– Det fødes barn hele året, men fødende kvinner gir mindre penger i kassa enn andre pasientgrupper. Dette, kombinert med underfinansiering og dyre direktørlønninger, gir et usikkert tilbud, sier hun.
Helse Nord må kutte hele 1,2 milliarder kroner for å komme i balanse i 2025.
UNN og Helgelandssykehuset forsvarer praksisen. De viser til behovet for å sikre ferieavvikling for jordmødre og mangel på kvalifiserte vikarer.
– Vi har hatt vekselvis stengte avdelinger siden 2015. Det legges opp til døgnkontinuerlig jordmorberedskap og polikliniske tilbud, sier kommunikasjonsrådgiver Per-Christian Johansen i UNN.
Følelsen av utrygghet
For Thea Johansen er ikke beroligende pressemeldinger nok. Hun ønsker seg en jordmor i ambulansen, en tjeneste som egentlig er lovpålagt for dem med over halvannen times reisevei til fødeavdeling.
– Jeg håper i det minste jeg får komme til nærmeste sykehus dersom det skulle haste. Men mest av alt håper jeg dette er siste sommeren kvinner må bekymre seg for slike ting, sier hun.
Fakta: Disse fødeavdelingene stenges i sommer
- Narvik: 23. juni – 21. juli
- Harstad: 21. juli – 18. august
- Sandnessjøen: 23. juni – 21. juli
- Mo i Rana: 21. juli – 18. august
- Brønnøysund fødestue: 21. juli – 18. august
Jordmorforbundet ber nå helseforetakene om å tenke seg nøye om før neste sommersesong.