
Forlaget Fayard har vunnet en prinsipiell seier for ytringsfriheten etter at en fransk domstol slo fast at det var ulovlig å nekte reklame for Jordan Bardellas bok. Avgjørelsen retter et slag mot den ideologiske sensuren i offentlig rom og markerer et viktig vendepunkt i den pågående kulturkampen i Frankrike.
Rettssystemet har gitt forlaget Fayard medhold i saken mot Mediatransports, reklamebyrået til transportselskapet RATP og jernbaneselskap SNCF. Den 8. april 2025 avgjorde Paris’ Tribunal des activités économiques at det var urettmessig å nekte å vise reklame for Jordan Bardellas bok Ce que je cherche (norsk: Det jeg søker). Dette markerer et viktig vendepunkt i den kulturelle og mediale kampen som preger Frankrike.
Mediatransports hadde under påskudd av «nøytralitet» nektet å vise reklamekampanjen for Bardellas første bok siden han var leder for Rassemblement National (RN), og hevdet at reklame for en bok forfattet av en «sittende politiker» brøt med deres prinsipper. Dette argumentet ble kontant avvist av domstolen, som slo fast at reklameplakaten ikke inneholdt noen politiske elementer, ikke truet offentlig orden, og ikke falt inn under noen av de legitime grunnene til avslag slik de er definert i reklamebyråets egne retningslinjer. Dette melder Breizh-info.
Politisk diskriminering forkledd som «nøytralitet»
Mediatransports’ manøver, stilltiende støttet av det dominerende politisk-mediale miljøet, er nok et eksempel på myk sensur, der ideologien til «de gode» søker å kneble alt som ikke passer med de progressive dogmene. For la oss ikke være naive: en rekke politikere fra venstresiden, sentrum og ytre venstre har fått sine bøker promotert på samme reklameflater, uten at dette har skapt noen problemer for reklamebyrået.
Hvorfor da denne negative særbehandlingen av Jordan Bardella? Fordi han representerer en tankeretning systemet ikke lenger tolererer i det offentlige rom, selv ikke i form av en bok utgitt av Fayard, et forlag som tilhører Hachette, som er eid av Vivendi-gruppen, et av Frankrikes største medie- og kommunikasjonskonglomerat.
En symbolsk kamp for ytringsfriheten
Rettens avgjørelse er ikke bare en juridisk opprydning i en absurd situasjon. Den minner både offentlige og private aktører om at ytringsfriheten ikke er noe man forhandler om, ut fra forfatterens politiske ståsted.
Som Fayard påpekte i sin pressemelding, utgjorde reklamenekten et «alvorlig inngrep i ytringsfriheten», særlig ettersom bokomslaget, som kampanjen bygde på, ikke inneholdt noen partipolitiske eller aktivistiske budskap.
Fayards advokater, Sarah Saldmann og Christian Charrière-Bournazel, høstet ros for arbeidet sitt og vant en viktig seier for alle som motsetter seg ideologisk regulering av det offentlige rom.
Saken markerer også første gang en RN-politiker blir utgitt av et stort, parisisk forlag, noe som har skapt misnøye i det intellektuelle miljøet rundt Saint-Germain-des-Prés. Flere profilerte forfattere har til og med boikottet arrangementer hvor Bardella var invitert, som en lunsj organisert av L’Express.
Men utgivelsen og nå også promoteringen av Bardellas bok symboliserer et tidsskifte: dissidenter, som lenge har vært henvist til randsonene eller den aktivistiske forlagsverdenen, er i ferd med å erobre de tradisjonelle kanalene til tross for alle forsøk på blokkering.