Egypt: Turistnæringen inkluderer massiv dyremishandling

Bak de majestetiske pyramidene i Egypt utspiller det seg en brutal virkelighet få turister får øye på. Hester og dromedarer utnyttes daglig til utmattelse i turistnæringens tjeneste, ofte uten mat, vann eller medisinsk hjelp. 

Hver dag strømmer tusenvis av turister til Egypt for å oppleve de ikoniske pyramidene. Men bak det majestetiske bakteppet utspiller det seg en mørk og grotesk virkelighet: Hester og dromedarer som brukes i turisttrafikken, lider under brutale forhold. Dette kommer tydelig frem i nye, rystende opptak offentliggjort av PETA:

Brutte løfter og tomme ord

Siden 2019 har dyrevernsorganisasjonen PETA gjentatte ganger slått alarm om dyrevelferden ved turistområdene i Egypt, som Kheopspyramiden, Saqqara og Luxor. Bildene har vist dyr som blir slått, nektet mat og vann, og som lider av ubehandlede sykdommer. Reaksjonene var sterke, og det egyptiske turistdepartementet lovet reformer. I 2024 ble det til og med varslet et nasjonalt dyrevelferdsprogram.

Les også:  Ungarn skjerper dyrevernloven: Orbán kaller det «vår felles sak»

Men på bakken har lite skjedd. De siste videoene viser hestelik etterlatt i veikanten, dromedarer med store, ubehandlede sår og skabb, og utsultede dyr som roter i søppel etter mat. Ett opptak viser en mumifisert hest i en provisorisk dyrekirkegård ved Giza. Ifølge PETA prøver myndighetene å skjule dette ved å true og skremme bort fotografer og turister som dokumenterer forholdene.

Lidelse hver eneste dag

– Dyrene blir brukt til de stuper og deretter kastet som søppel, sier Mimi Bekhechi, visepresident for PETA Europa. – Et sted med så mye historisk betydning som pyramidene burde ikke være preget av dyreplageri, sier Bekhechi videre.

Undersøkelsene viser at hestene som trekker turistvogner står timevis i stekende sol, uten vann, mat eller skygge, ofte mens de blir pisket og slått. Dromedarene, som bærer turister på ryggen, lider under lignende forhold. De er tynne, ofte skadet og får sjelden veterinærbehandling.

Les også:  Ungarn skjerper dyrevernloven: Orbán kaller det «vår felles sak»

Løsningen finnes, men blir ignorert

Det finnes alternativer. PETA har blant annet foreslått å erstatte dyrene med elektriske skyttelbusser eller minibusser på de mest besøkte stedene. Disse løsningene har vært prøvd i liten skala, men er fortsatt ikke rullet ut i større grad. Mange av dem som livnærer seg på hest og dromedar, ofte fra svært fattige kår, frykter for inntektene og protesterer mot endringene.

Men PETA mener tiden er inne for å tenke nytt. – Det kan ikke være dyrene som skal bære byrden for en gammeldags turistmodell, sier Bekhechi.

– Turister må forstå hvilken makt de har

Noen turoperatører har sluttet å tilby rideturer og turer med hestekjerre, etter press fra opinionen. Andre fortsetter, og markedsfører det hele som «autentisk» og «kulturelt». Dermed bidrar de til å opprettholde en praksis som i realiteten er brutal dyremishandling.

Les også:  Ungarn skjerper dyrevernloven: Orbán kaller det «vår felles sak»

– Turister må forstå hvilken makt de har. Når de sier nei til slike aktiviteter og heller velger etisk forsvarlige alternativer, sender de et tydelig signal til både myndigheter og reiselivsbransje, sier PETA.

Et postkortbilde med en høy pris

I en tid hvor vi snakker om bærekraftig turisme, ansvar og respekt for levende vesener, fremstår Egypt som et skremmende moteksempel. Det å posere på ryggen av en kamel for et «eksotisk» bilde kan virke uskyldig, men bak bildet skjuler det seg ofte et liv i smerte.

Synet av en død hest, forlatt i sanden ved pyramidene, burde få oss alle til å stanse opp. Kan vi virkelig fortsette å snu ryggen til, bare fordi vi er på ferie? Verdensarv og historiske monumenter er viktige, men de kan ikke bevares på bekostning av dyrs lidelser.

Denne saken ble først publisert på Breizh-info.

Rabulisten.no

Om skribenten: Redaksjonen

Nyhetsssaker, lederartikler og redaksjonelle kommentarer skrevet av redaksjonen i Rabulisten.

Aktuelt nå