«17. mai 2050»

Et bilde som viser en ensom norsk jente med norsk flagg foran en gruppe mørkhudede barn med utenlandske flagg under teksten «17. mai 2050» har de siste uken skapt storm på sosiale medier.

Illustrasjonen, som bærer preg av å være laget med kunstig intelligens (KI), har i skrivende stund fått over 220.000 likerklikk og mer enn 15.000 kommentarer på MrNarrativs deling av bildet på TikTok. Rabulisten er kjent med at bildet opprinnelig ble skapt og delt av på X (tidligere Twitter) av «Terje» og på hans TikTok-konto «Norske Memes»:

Saken fortsetter under.

Bildet har gitt ny næring til den pågående debatten om flaggbruk og nasjonal tilhørighet på Norges nasjonaldag.

17. mai er for alle mennesker, men ikke alle flagg, lyder en av de mest likte kommentarene, med over 8000 likes. Mange kommentatorer gir uttrykk for bekymring for det de opplever som en utvanning av norsk kultur og identitet.

Samtidig viser kommentarfeltet at debatten på ingen måte er ensidig. Flere brukere med innvandrerbakgrunn støtter budskapet om at 17. mai bør være en dag for feiring av Norge – med norske flagg. Kommentarer som «Stem FrP», «Save Europe», «Praying for Norway» og «Europe wake up» går igjen.

En annen populær kommentar lyder: – Til dere som sier dette er rasistisk: Det er ikke rasistisk å ikke ville bli minoritet i ditt eget land, med 7 000 likerklikk. Også her er budskapet tydelig: En uro over fremtidens demografiske utvikling i Norge.

Høyresiden gjør det bra på TikTok

Det er ikke bare i Norge nasjonalsinnet innhold gjør det bra på sosiale medier. En ny rapport fra det tyske Anne Frank-senteret viser at seks av de ti mest innflytelsesrike politiske kontoene på TikTok i Tyskland tilhører partiet Alternativ for Tyskland (AfD). Funnet kaster lys over en politisk utvikling der høyreorienterte aktører har oppnådd stor rekkevidde på sosiale medier, spesielt blant ungdom.

Rapporten, som bærer tittelen «Det (ekstreme) høyres TikTok-univers», uttrykker bekymring for det forskerne omtaler som en «overflod» av høyreorientert innhold på plattformen – innhold de mener minner om spam, med den forskjellen at det faktisk engasjerer.

Til tross for at høyreorientert innhold ofte blir sensurert eller fjernet fra sosiale medier, har AfD lykkes med å mobilisere unge følgere på TikTok, en plattform som i særlig grad appellerer til tenåringer og unge voksne.

Rabulisten.no

Om skribenten: Redaksjonen

Nyhetsssaker, lederartikler og redaksjonelle kommentarer skrevet av redaksjonen i Rabulisten.

Aktuelt nå